Welkom bij Deel 2 van het AZC-blog van SGP-jongeren Merwestreek. Graag leggen we jou in deze serie uit waar het idee voor een opvanglocatie in Sliedrecht vandaan komt, wie de besluiten nemen en wat jij en wij ervan zullen merken in ons (buur)dorp. Voor het volledige verhaal: lees ook deel 1!
Het College en het Raadsvoorstel
Het dagelijkse bestuur van een gemeente ligt bij het College van B&W. Het College voert de besluiten uit die de Gemeenteraad neemt, maar voert ook veel taken uit voor het Rijk en de provincie. Dit noemen we medebewind. Ten laatste is het College ook verantwoordelijk voor de financiën en voor de organisatie. De burgemeester is voorzitter van het College en van de Gemeenteraad, en o.a. verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid in de gemeente. Wethouders hebben allemaal een eigen takenpakket (zgn. portefeuille). (bron: Rijksoverheid)
We hebben eerder gelezen dat de landelijke Spreidingswet, die waarschijnlijk wordt aangenomen, ervoor zal zorgen dat Sliedrecht verplicht ca. 100 asielzoekers moet gaan opvangen. Om Sliedrecht heen liggen verschillende dorpen zoals Hardinxveld en Papendrecht, die krijgen dan tevens (afhankelijk van grootte) een verplicht aantal asielzoekers ter opvang aangewezen.
Het Sliedrechtse College wil graag het wetsvoorstel vóór zijn, door met een voornemen te komen, dat is geformuleerd in een Raadsvoorstel. Het College wil namelijk vier stappen ondernemen om actief verantwoordelijkheid te nemen. (bron: Gemeenteraad Sliedrecht document: video)
Maximaal 250 asielzoekers Sliedrecht-Noord
Wat schrijft het College in dit Raadsvoorstel? Wethouder Ton Spek legde het uit tijdens de Beeldvormende Gemeenteraadsvergadering op de avond van donderdag 16 februari.
Gemeente Sliedrecht wil graag actief beantwoorden aan de vraag van de provincie, om als gemeente aan te geven hoeveel opvangplekken er geboden kunnen worden. De wethouder geeft aan dat het nu nog gaat om vrijwillige melding van de gemeenten bij de provincie, waarin zelf de regie gehouden kan worden. Wanneer de Spreidingswet echter gekomen zou zijn, dan gaat het met dwang gepaard vanuit het Rijk. Om actief te starten, heeft het College zich gericht op het kijken naar één locatie op een plek met genoeg ruimte en zonder impact op ruimtelijke ontwikkelingen. Op basis van deze criteria heeft het College een aantal 'witte vlakken' geselecteerd (zie hiernaast) en deze voorgelegd aan het COA om de mogelijkheden te onderzoeken. (bron: Gemeenteraad Sliedrecht document: video)
Verder overleg met het COA zal uitwijzen of deze het gebied van Sliedrecht-Noord wil benutten. De locatie is een erg belangrijk criterium voor het College. Ook is het belangrijk om met omliggende gemeenten alles zwart-op-wit te noteren, om te voorkomen dat zij zich zouden terugtrekken bij druk. Op dit moment liggen er daarnaast grote voordelen in besluitvaardigheid m.b.t. het opnemen van meer asielzoekers dan verplicht. Hiervoor ontvangt de gemeente, zoals genoemd in blog 1, €2.500 vrij te besteden per extra opname. (bron: Gemeenteraad Sliedrecht document: video)
Wat valt op? Het College handelt daadkrachtig en in omzien naar de medemens. SGP-CU Sliedrecht prijst ook in de Raadsvergadering het daadkrachtige Raadsvoorstel en benadrukt de barmhartigheid die een belangrijke christelijke waarde vormt. Wel geeft Kees Ippel, fractievoorzitter SGP-CU, aan in een gesprek met SGPJ Merwestreek dat de partij het erg belangrijk vindt dat er rekening gehouden wordt met een toekomstige woonwijk in Sliedrecht-Noord. Er moet verantwoord met de ruimte omgegaan worden en het is belangrijk om de AZC-infrastructuur in te richten/voor te bereiden op de komst van een woonwijk in Sliedrecht-Noord over enkele jaren. (bronnen: Gemeenteraad Sliedrecht document: video & gesprek Kees Ippel en Julian Bassa)
Snelheid getemperd
Het College wil graag alles regelen met het COA en omliggende gemeenten, om de regie zoveel mogelijk in eigen handen te houden en door alles te regelen vóór de maand mei nog voordelen te bereiken. Deze ideeën zijn goed en gericht op het profijt van ons dorp, maar SGPJ Merwestreek vindt wel dat er goed opgelet moet worden dat hierin niet de burger, de belangen voor Sliedrecht-Noord en de zwart-op-wit afspraken met COA en gemeenten over het hoofd gezien worden. Er moeten geen griffe toezeggingen en/of besluitvorming plaatsvinden door het College, zonder dat er enige zekerheid is over de 'contracten' met de buurgemeenten, de afspraken met het COA en de locatie. Ook adviseren we om burgers uit Sliedrecht en eventueel de regio en bedrijven vast voor te lichten over hoe om te gaan met deze locatie en allen die daar verblijven.
Ten slotte moet het duidelijk worden over welke termijnen er wordt gepraat. Is het AZC na een aantal jaren weer weg uit Sliedrecht? Of wordt het juist zelfs uitgebreid na verloop van tijd? Wat doet dit met de bestemmingsplannen van Sliedrecht-Noord? Bezint eer gij begint. Het is erg goed dat de Besluitvormende vergadering van 21 februari naar 7 maart is verplaatst.