Welkom bij Deel 3 van het AZC-blog van SGP-jongeren Merwestreek. Graag leggen we jou in deze serie uit waar het idee voor een opvanglocatie in Sliedrecht vandaan komt, wie de besluiten nemen en wat jij en wij ervan zullen merken in ons (buur)dorp. Voor het volledige verhaal: lees ook deel 1 en deel 2!

Verschillende meningen in de Gemeenteraad

Het was duidelijk te merken tijdens de Beeldvormende Raadsvergadering van 16 februari, dat er een geladen stemming heerste. Ook was het een drukke vergadering met veel toehoorders, en dat had verschillende redenen. Ten eerste had de gemeente de vergadering opengesteld voor iedere belangstellende, met de mogelijkheid om vragen te stellen. Maar de tweede grote 'publiekstrekker' was de aanwezigheid van Tweede Kamerlid en PVV-voorman Geert Wilders. Onder andere in verschillende tweets kondigde hij aan dat hij de inwoners van Sliedrecht kwam steunen tegen de mogelijke komst van een AZC.

De partij die er qua mening het duidelijkste uitsprong, was de partij Slydregt.NU van fractievoorzitter Mark Jongeneel. De aanwezigheid van Geert Wilders en de aandacht die Sliedrecht landelijk kreeg vanuit o.a. BVNL en PVV, waren op verzoek van Jongeneel, die vindt dat de Sliedrechtse bevolking buitenspel wordt gezet. "Het is tenenkrommend dat burgemeester Jan de Vries (CDA), zonder de bevolking te raadplegen, zijn vinger heeft opgestoken met de mededeling dat Sliedrecht asielzoekers wil opvangen. Totaal mesjogge!", zei hij. (bron: Sliedrecht24)

Ook andere partijen deelden vooraf hun gedachten over de zaak. Fractievoorzitter Kees Ippel van SGP-ChristenUnie Sliedrecht: "De SGP-ChristenUnie steunt het voorstel om mensen in nood een plaats te bieden. We worden in Bijbel opgeroepen om barmhartigheid te tonen. Als fractie hebben ook wij nog wensen en bedenken, welke we de komende dagen nader gaan formuleren." CDA Sliedrecht schreef: "Asielzoekers verdienen een schone en veilige plek om hun asielprocedure af te wachten. Sliedrecht-Noord lijkt ons een logische locatie. Bij de komst van een asielzoekerscentrum in Sliedrecht-Noord moet er aandacht zijn voor de leefbaarheid en veiligheid in heel Sliedrecht." (bronnen: SGP-ChristenUnie Sliedrecht & tweet CDA Sliedrecht)

Complimenten en kritiek

Tijdens de Beeldvormende Raadsvergadering werden verschillende complimenten maar ook vrij veel zorgen en kritiek geuit. Zo sprak Jan Pieter Verweij van SGP-ChristenUnie complimenten uit voor het nemen van verantwoordelijkheid en het maken van afspraken met de regio over huisvesting van statushouders door het College. Van de Klankbordgroep Wijngaarden was Sandria de Wild aanwezig, die haar complimenten uitsprak over de ambitie voor het opvangen van asielzoekers. (bron: Gemeenteraad Sliedrecht document: video)

Zorgen en bedenkingen werden onder meer voorgedragen door SGP-ChristenUnie, Slydregt.NU, VVD, CDA en PRO Sliedrecht. Kees Ippel van SGP-ChristenUnie benoemde dat het belangrijk is dat de gemeente kan meebeslissen wat voor soort bebouwing het AZC wordt. Hij onderstreepte het gezegde 'wie betaalt, die bepaalt' (COA betaalt), maar vroeg hierbij wethouder Spek om ervoor te zorgen dat Sliedrecht inspraak heeft in het bepalen van de bouwvorm. Slydregt.NU legde door de mond van raadslid Boudewijn Brandwijk zorgen neer over de snelheid van het proces en de participatie voor inwoners van Sliedrecht, die volgens hem in het nauw komt door de snelheid. Daarnaast wil Brandwijk graag dat het College de 'druk opvoert' bij minister Hugo de Jonge en andere ministers, met de vraag om de 'kraan' van binnenstromende vluchtelingen dicht te draaien. (bron: Gemeenteraad Sliedrecht document: video)

Sjors van Wijngaarden (VVD) uit zijn bezorgdheid erover dat Sliedrecht nu zijn 'vinger opsteekt' bij het COA, en mocht het wetsvoorstel (Spreidingswet) geen doorgang vinden, dán alsnog gevraagd zal worden voor de komst van een AZC. Raadslid Vincent Prins van CDA Sliedrecht snijdt het onderwerp van veiligheid rondom het AZC aan, hij wil graag dat het College kijkt naar de veiligheid van passanten (zoals fietsende kinderen). PRO Sliedrecht komt aan het woord door vragen van raadsleden Maria Stam-Smeets en Timo Pauw. Stam-Smeets vraagt waarom de Gemeenteraad niet eerder betrokken is, want daarvoor is die juist aangesteld zo betoogt ze. Vanuit Raadslid Pauw komen onder andere vragen over hoe er overlegd zal worden met omliggende gemeenten en hoe het COA de grond gaat gebruiken (die eigendom is van gemeente Sliedrecht).

Een aanzienlijk aantal burgers maakt van de gelegenheid gebruik om vragen of opmerkingen bij het Raadsvoorstel te plaatsen, hierbij komen vooral naar voren: de veiligheid rond een AZC, asielzoekers die langere tijd in Sliedrecht blijven als statushouders, de voorraad woningen, de snelheid van het proces en de participatie vanuit hen als burgers (zoals draagvlak). (bron: Gemeenteraad Sliedrecht document: video)

Ter toelichting

Beeldvormende Raadsvergadering: zie Deel 2.

Terugblik door burgemeester, wethouder en Raadsleden

Onze secretaris heeft na afloop van de Beeldvormende Raadsvergadering verschillende bewindslieden geïnterviewd.

Interview met de burgemeester

Julian Bassa: Burgemeester, wat is uw indruk van deze avond? Burgemeester Jan de Vries: Mijn grootste zorg vooraf was: kunnen we de Raadsleden en de inwoners voldoende informeren en vragen laten stellen? Er ligt immers een voornemen van het College en er komen veel mensen met de verwachting een vraag te kunnen stellen en toelichting op het voorstel te horen. Ik heb het gevoel dat dit in voldoende mate tot zijn recht is gekomen. De meeste mensen konden een plekje vinden - we zijn tot het uiterste gegaan in het maken van ruimte. Daarom ben ik als burgemeester zeer tevreden, het was een open avond waarbij mensen hun betrokkenheid en zorg konden uiten en alles is respectvol verlopen!

JB: Denkt u het voorstel doorgang zal vinden op de manier zoals het gepresenteerd is? Burgemeester: Dat is niet aan mij om daarover een verwachting uit te spreken, er is alle ruimte voor de Raad om wensen en bedenkingen uit te spreken en voor het College om daar al dan niet iets mee te doen. JB: Als er grote problemen worden aangedragen vanuit de Raad of vanuit burgers, wat wilt u dan tegen hen zeggen? Burgemeester: Iedere zorg of ieder belangrijk punt zal natuurlijk gewogen worden, daar zullen we niet lichtvaardig een keuze in maken. Het stopt ook niet bij de eerste keuze om een locatie te kiezen, het gaat er immers ook om dat je ervoor zorgt dat het goed ingericht wordt, dat de verbinding met de samenleving tot stand komt, dat de veiligheid gegarandeerd wordt, enzovoort. Dus daarin zal het College, geholpen door de Raad, ook goed blijven luisteren naar wat er speelt in onze samenleving. Ik ben ervan overtuigd dat, op het moment dat er een AZC komt en we dit goed voorbereiden, het dan ook goed zal gaan. Mijn ervaring met de crisisnoodopvang en met de opvang van Oekraïners is dat Sliedrecht goed in staat is om dat te doen.

JB: Dus u hebt een positieve verwachting van tevoren? Burgemeester: Zeker, anders had het College ook niet tot deze keuze hoeven te komen, en omdat ik weet dat we niet alleen staan maar steun krijgen van omliggende gemeenten en van het Rijk. Ook merk ik dat de bibliotheek, de sportverenigingen, het onderwijs en meer er zijn om te helpen het mogelijk te maken. JB: Eigenlijk samen op een positieve manier instappen? Burgemeester: Ja, en wij hebben echt wel oog voor de zorgen die er in Sliedrecht zijn, en hoe meer en hoe vroeger we daarvan horen, hoe beter we daarmee rekening kunnen houden waar vanavond ook bij geholpen heeft.

___

Interview met de wethouder

Julian Bassa: U hebt een presentatie gegeven over het voorstel en over de steun die het College wil verlenen aan het COA - hoe kijkt u terug op de reacties vanavond? Wethouder Ton Spek: Ik ben eigenlijk wel blij dat ik gehoord heb waar de zorgen van mensen zitten, ik had ook wel verwacht dat er mensen op de avond af zouden komen die wat hoofdpijn zouden krijgen hiervan. En nu weet ik ook waar het zit - de woningen, de veiligheid en meer - er is met respect over gesproken en het politieke oordeel moet nog geveld worden maar we hebben vanavond wel gehoord waar de mensen hun zorgen zitten. JB: Ik hoorde van verschillende kanten dat de reacties uit de Raad kritischer leken uit te vallen dan gedacht, denkt u dat dit iets verandert in de plannen? Wethouder: Dat is echt aan de Raad, het is hun rol om kritisch te zijn en geen applausmachine te zijn, als orgaan moet het controleren of wij als College de juiste besluiten nemen. Of er amendementen komen, weet ik niet. Maar als ik het goed begrepen heb, denk ik wel dat zij ons bepaalde dingen mee willen geven, maar als er geen amendementen komen hebben we alsnog de zorgen van de inwoners en van de Raad gehoord.

JB: Er zijn verschillende punten door inwoners aangedragen, gaat u die meenemen in de overweging? Wethouder: Men is met name erop gebrand dat, zodra de locatie bekend is, het participatieproces beter en uitgebreider wordt vormgegeven dan dat we nu gedaan hebben, heb ik gehoord. Er zullen altijd mensen zijn die het liefste willen dat het besluit niet wordt genomen. Maar voor nu is het belangrijkste dat we eerst afwegen: is er überhaupt een locatie waarvan het COA zegt dat zij daar vijf jaar een opvanglocatie wil hebben. JB: De volgorde is dus: er moet nu eerst een locatie gevonden worden, maar wat zijn de punten die daar direct op volgen? Wethouder: Dan gaan er twee trajecten lopen. Het traject van voorbereiding: het COA gaat vergunningen aanvragen en er wordt gekeken wat er allemaal moet gebeuren. Maar het belangrijkste traject gaat over omgevingsfactoren: waar gaan die mensen lopen, hoe komen ze bij de winkel, wat zijn bedrijven dichtbij die zich zorgen maken; en daarvoor moeten mitigerende maatregelen genomen worden waardoor wordt weggenomen waar men bang voor is. En er is nogal verschil wat betreft locatie: als het bij de Zwijnskade is zal er via de Tiendweg en Rivierdijk gelopen gaan worden, maar als het aan de westkant is zal men bij het viaduct bij de Nijverwaard uitkomen - waar bedrijven zitten die zich zorgen maken over gevolgen. Dus op dat moment gaan we nadrukkelijk bekijken hoe het zal lopen.

JB: We hebben gezien dat er weinig problemen zijn ontstaan bij de opvang van Oekraïners in Sliedrecht. De hoop is natuurlijk dat dit zo blijft met de komst van een AZC. Maar mochten er toch grote problemen ontstaan, wat voor stappen neemt de gemeente dan? Wethouder: Dat is niet te voorspellen, gelukkig is de crisisnoodopvang in het gemeentekantoor ook erg goed gegaan. Ik heb niet allerlei scenario's zoals: als zij A doen dan ga ik B doen; je moet het echt op dat moment beslissen. Als bijvoorbeeld de route bekend is waar asielzoekers boodschappen gaan doen, dan kijken we of er voldoende verlichting is enzovoort, waar maken mensen zich dan zorgen om? Maatregelen moeten op maat gemaakt worden. Het doet me trouwens wel wat, dat wij over deze doelgroep alleen maar denken in problemen, alsof zij hier komen om de boel leeg te jatten of mensen lastig te vallen. Natuurlijk ken ik zulke voorbeelden, maar ook is mijn mensbeeld zo, dat ik denk dat er misschien maar vijf opvangplekken per honderdvijftig gemeenten te noemen zijn waar het misgaat. Dus over het algemeen gaat het wel goed, waarom ik niet helemaal in het frame wil stappen van een veiligheidsplan wat we nu al moeten hebben. Het zijn immers ook gewoon mensen die verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt.

___

Interview met Raadsleden Mark Jongeneel en Gert Jongeneel van Slydregt.NU

Julian Bassa: Wat is jullie mening over de presentatie die wethouder Spek heeft gegeven? Mark Jongeneel: Het is erg vrijblijvend, er zitten natuurlijk heel veel haken en ogen aan. Ze willen zich goed presenteren aan Den Haag, maar ze weten nog niet waar ze zich in storten. Gert Jongeneel: Het is een complex probleem met heel veel deelproblemen. Ook is het zo dat je niet kunt zeggen: we beginnen een asielzoekerscentrum en het COA regelt dat allemaal. Het is namelijk geen gevangenis, die mensen moeten beziggehouden worden, ze hebben scholing en jeugdzorg nodig, ze moeten vervoerd worden door Sliedrecht en moeten met advocaten kunnen praten waar ze heen gebracht moeten worden. Mark Jongeneel: Ja, en een veiligheidsplan moet er natuurlijk komen. Maar wat tevens belangrijk is en niet aan bod kwam zijn die jeugdzorg, onderwijs en gezondheidszorg, die komen uiteindelijk ook weer bij de gemeente terecht. Die gaan wij zeker nog aanstippen, want daarin is ook personeelstekort waardoor je toch zal vastlopen. En zoals je weet moeten organisaties uitgebreid worden en moeten daar mensen bij komen, dus ja: is het verstandig om dit nu op je te nemen, terwijl je het nog niet aankan? Wij weten niet of het verstandig is. Gert Jongeneel: En je zult financieel ook goed moeten kijken of we daarmee uitkomen. De wethouder zegt wel dat het Rijk dit betaalt, maar de overheid betaalt niks voor niks, en de samenwerking met de omliggende gemeenten zal heel goed contractueel vastgelegd moeten worden. Mark Jongeneel: Ja, contractueel bindend en sluitend - anders wordt er door de omliggende gemeenten gezegd dat ze er niet meer vanaf weten, of dat het wel langer kan doorgaan. Dus ook een einddatum moet vastgelegd worden.

JB: Er zijn vanavond verschillende vragen gekomen vanuit de Raad en vanuit het publiek, wat is u hierin vooral opgevallen? Mark Jongeneel: De Raad bleek tóch kritischer te zijn dan we hadden verwacht, zou het door de aanwezigheid van Geert Wilders komen? Dinsdag* gaan we het zien bij de stemming en ik ben heel benieuwd, want als ik nu luister dan denk ik dat er misschien toch meer tegenstemmen zullen zijn dan 2 - 19. JB: De burgemeester en de wethouder hebben verschillende vragen beantwoord. Denkt u dat ze meer helderheid hebben geschept vanavond of is het, zoals Timo Pauw van PRO Sliedrecht zei, dat er alleen maar meer vragen zijn gekomen? Gert Jongeneel: Er zijn inderdaad alleen maar meer vragen gekomen. Maar ik ben er ook van overtuigd dat ze de boel niet voor de gek houden - ze weten het gewoon echt niet. Ze hebben geen benul van wat er gaat gebeuren. JB: Dus eigenlijk is de onwetendheid gevaarlijk op dit moment, volgens u? Mark Jongeneel: Ja, je stort je in een avontuur waarvan je niet weet waar het eindigt. Gert Jongeneel: En als je nu kijkt naar het Burgemeester Winklerplein, wat ervoor gepland is, dat noemen ze een groot project. Nou, dit is vele malen groter! Dus ik heb er geen vertrouwen in.

___

Interview met Raadslid Mark Verheul (fractievoorzitter) van PRO Sliedrecht

Julian Bassa: Wat is er bij u overgebleven van vanavond? Mark Verheul: De betrokkenheid van inwoners is heel duidelijk aanwezig. Als raadslid zou je willen dat er elke week zoveel mensen zitten. Maar wat ik heel erg jammer vind is dat mensen in een aantal zaken heel erg wantrouwend zijn, een van de aanwezigen zei 'er is toch al bepaald wie er voor stemt' en dan denk ik: die persoon heeft het over mij en over een fractie. Maar wij gaan echt niet zomaar voor stemmen, ik vind de vooroordelen en de aannames dus jammer. Ik ben in ieder geval blij dat iedereen de ruimte heeft gekregen om vragen te stellen en dat de wethouder ook zo goed als mogelijk overal op geantwoord heeft. Over het algemeen dus een redelijk goed gevoel over vanavond en wij gaan als fractie zaterdag vergaderen om te kijken hoe het gegaan is en of we nog wensen en bedenkingen hebben die we dinsdag* kunnen uiten.

JB: Zijn er op dit moment al belangrijke wensen en bedenkingen die jullie bij het Raadsvoorstel van vanavond hebben? Mark Verheul: Ik heb het nog niet met de fractie besproken hoor, maar een wens van mijzelf zou in ieder geval zijn dat we willen dat het College na vijf jaar met de Raad in gesprek gaat over wensen en bedenkingen voor een eventuele verlenging. Dus niet dat het College na vijf jaar eindeloos mag verlengen wanneer men wil, maar telkens polsen met elkaar wat er mogelijk is. Ook willen we kijken hoe het uiteindelijk zal zitten met de participatie en of wij dat voldoende vinden. Zoals mijn collega Timo Pauw al zei is het alleen wel heel kort dag. Er komt een weekend aan en dinsdag* moeten we besluiten, dus we zullen wel even heel hard aan de bak moeten met elkaar. JB: Vind u dan ook dat besluitvorming wat te snel gaat in dit traject? Mark Verheul: Het gaat inderdaad wel snel, dat zijn we niet gewend. Ik hoorde de argumenten van het College, maar ik vraag me ook af wat het kwaad zou kunnen als we het toch over twee weken zouden doen. Maar het College heeft daar nou eenmaal een voorstel in gedaan waarin de agendacommissie meegegaan is. Stel dat er toch heel veel technische vragen loskomen bij de Raad die niet beantwoord zijn voor dinsdag*, dan zegt het reglement dat je eigenlijk niet mag besluiten waardoor er een kans bestaat dat het alsnog uitgesteld wordt. Ik hoop het niet, maar als het nodig is, dan is het wel goed. Liever twee weken later waarbij goed nagedacht is dan dat er nu een beslissing gemaakt wordt waarbij we iets missen.

___

* De Besluitvormende vergadering werd verplaatst van dinsdag 21 februari naar dinsdag 7 maart.